Priemerný nájom v Bratislave stále stúpa

Priemerný nájom v Bratislave stále stúpa

Slovenský realitný trh sa v súčasnosti nachádza v zaujímavej situácii, kedy ceny nájomného bývania v Bratislave výrazne stúpajú, no ceny bytov naopak klesajú. Podľa analýzy spoločnosti Bencont Investments sa priemerná cena nájmu v Bratislave v prvom štvrťroku 2023 zvýšila o 18,07 percenta v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Jedným z dôvodov tohto vývoja je vysoká inflácia, zvyšovanie cien a rast úrokových sadzieb hypoték. Tento trend vedie k tomu, že si stále viac ľudí zvolí nájomné bývanie namiesto kúpy vlastného bytu v Bratislave.

Na druhej strane ceny bytov na realitnom trhu klesajú. V prvom štvrťroku 2023 poklesli ceny bytov v Bratislave o 4,93 percenta. Priemerná cena bytov na sekundárnom trhu sa momentálne drží na úrovni 3 582 eur/m², pričom ceny novostavieb dosahujú úroveň 4 930 eur/m². Odborníci upozorňujú, že rozdiel cien medzi staršími kompletnými zrekonštruovanými nehnuteľnosťami a novostavbami je približne 9 percent.

Všetky tieto faktory spôsobili, že si ľudia stále častejšie vyberajú nájomné bývanie namiesto kúpy vlastného bytu. V prvých mesiacoch tohto roka sa priemerná výška nájomného v Bratislave pohybovala na úrovni 836 eur.

Zatiaľ čo ceny starších nehnuteľností by mohli v blízkej budúcnosti klesnúť o 3 – 5 %, dlhodobý klesajúci trend na realitnom trhu neočakávame. V druhej polovici roka 2023 predpokladáme skôr zastabilizovanie situácie na realitnom trhu.

Preto sa naďalej oplatí riešiť kúpu pozemku v satelitoch okolo Bratislavy a nájsť firmu pre lacné domy na predaj. Čoraz viac sa rieši problém dopravy v okolí hlavného mesta a mať vlastný domček s pozemkom je na nezaplatenie.