10 tipov, ako kúpiť dom s nízkym rozpočtom: Najlepšie rady pre kúpu domu

10 tipov, ako kúpiť dom s nízkym rozpočtom: Najlepšie rady pre kúpu domu

Kúpa domu je jedným z najväčších finančných rozhodnutí, ktoré kedy urobíte. Pred skokom z prenájmu do vlastníctva domu je potrebné zvážiť mnoho faktorov, ale nemusí to byť také náročné, ako si myslíte.

Kúpa domu je pre každého náročná z rôznych dôvodov, ale existujú spôsoby, ako si ju uľahčiť a nakoniec získať pekné bývanie, ktoré vás v dlhodobom horizonte nenechá na mizine.

Prečítajte si našich 11 tipov, ako kúpiť dom s nízkym rozpočtom: najlepšie rady na kúpu domu.

Vytvorte si úspory

Prvá vec, ktorú by ste mali urobiť ešte predtým, ako si pozriete domy, je začať šetriť peniaze. Možno to znie ako samozrejmosť, ale väčšina ľudí to nerobí. Snažte sa odkladať aspoň 10 % svojho príjmu. Je to obzvlášť dôležité, ak si šetríte na zálohovú platbu. Čím skôr začnete, tým lepšie.

Samozrejme, neznamená to, že musíte byť úzkoprsí a odopierať si svoje obľúbené veci. V skutočnosti by ste sa mali snažiť ušetriť čo najviac peňazí a pritom si stále vedieť užívať život.

Nájdite si skvelého realitného agenta

lacné nízkoenergetické domy na predaj

Ďalšia vec, ktorú by ste mali urobiť, je nájsť si skvelého realitného agenta. Váš agent by mal byť niekto, komu dôverujete a kto má dlhoročné skúsenosti v oblasti nehnuteľností.

Mal by byť nápomocný, znalý a ochotný ísť nad rámec toho, aby vám pomohol pri kúpe domu. Je dôležité, aby váš agent bol niekto, s kým sa cítite príjemne, keď ho pustíte do svojho života.

Môže byť ťažké zveriť niekomu svoje finančné informácie, ale ešte ťažšie je to, keď ide o kúpu domu. To je jeden z dôvodov, prečo je taká vysoká miera odmietnutia u kupujúcich, ktorí kupujú dom po prvýkrát. Chcete niekoho, komu môžete dôverovať a kto vám bude k dispozícii, ak budete potrebovať pomoc počas celého procesu.

Zistite, koľko si môžete dovoliť

Ďalej zistite, akú sumu si môžete dovoliť zaplatiť za dom. Hoci sa to môže zdať ako samozrejmý krok, veľa ľudí to nerobí.

Mnohí si myslia, že keď nájdu dom, ktorý sa im páči, jednoducho si spočítajú, koľko sú splátky hypotéky a ďalšie náklady. Neberú do úvahy, koľko peňazí budú musieť mesačne ušetriť, prípadne iné zmeny životného štýlu, ako napríklad splácanie iných dlhov.

Keď zisťujete, aký dom si môžete dovoliť, nezabudnite zahrnúť mesačné splátky dlhov, núdzový fond, zaistiť alternatívne zdroje energie, aby ste čo najviac ušetrili a ďalšie neočakávané výdavky. Mali by ste zohľadniť aj také veci, ako sú mesačné náklady na bývanie, údržbu a opravy a odhadovaná hodnota vášho domu.

Nechcete si kúpiť dom, ktorý vás nakoniec bude stáť viac, ako si viete dovoliť.

Preskúmajte trh a nájdite miesto, ktoré vyhovuje vášmu rozpočtu


Predtým, ako zložíte peniaze na dom, mali by ste sa pokúsiť nájsť taký, ktorý vyhovuje vášmu rozpočtu.

Možno máte dojem, že si môžete jednoducho vybrať dom a kúpiť ho. Žiaľ, nie je to tak.

Aby ste našli dom, ktorý si môžete dovoliť, budete si chcieť pozrieť rôzne štvrte, dôkladne si prezrieť lacné domy na predaj v každej štvrti a získať prehľad o cenách. To vám umožní získať lepšiu predstavu o vašom rozpočte na bývanie.

Ak sa pozeráte na väčšie mesto, ako je Bratislava alebo Košice, môže byť ťažké nájsť dom, ktorý by vyhovoval vášmu rozpočtu. V týchto mestách je dôležité pokúsiť sa pozrieť na rôzne štvrte alebo okolité satelity.

Buďte trpezliví – nakoniec sa to podarí

kúpa nového. domu


Jednou z najväčších chýb, ktoré ľudia robia pri kúpe domu, je očakávanie, že bude hotový v krátkom čase. To jednoducho nie je možné.

Ak postaviť dom od základov, musíte byť trpezliví. Častým omylom je, že dom by ste si mali kúpiť až vtedy, keď si ho budete môcť dovoliť. Je však dôležité si uvedomiť, že kúpa domu je dlhodobá investícia.

Kúpa domu je veľká investícia, ktorá sa pravdepodobne bude splácať mnoho rokov. Ak teda máte možnosť kúpiť si dom, ale nepotrebujete ho práve teraz, je dôležité si uvedomiť, že kúpa je dlhodobé rozhodnutie. Nemusíte sa ponáhľať.

Záver


Kúpa domu môže byť jedným z najväčších finančných rozhodnutí, aké kedy urobíte. Pred skokom z prenájmu do vlastníctva domu je potrebné zvážiť mnoho faktorov, ale nemusí to byť také ťažké, ako si myslíte.

Kľúčom k úspechu je byť pripravený, uistiť sa, že ste našli ten správny dom.